Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een actieve en dynamische yogastijl die vertrekt vanuit het lichaam om stilte en rust te creëren in het hoofd. Het lichaam is tijdens de practice constant in beweging, in de vinyasas op het ritme van de adem, van de ene yogahouding naar de andere maar ook terwijl we blijven in een yogahouding valt de beweging niet stil.

 

Sri T. Krishnamacharya (18/11/1888 – 28/02/1989), student van Ramamohan Brâhmachâri (Tibetaans yogi en legendarische guru), was de eerste die tijdens de yogapraktijk adem en beweging bewust samenbracht en kan daarom gezien worden als de grondlegger van de Vinyasa yogastijl.

 

Ramamohan Brâhmachâri bestudeerde Patanjali's Yoga Sutra's en de oude tekst getiteld Yoga Korunta van Vamana Rishi en leerde zijn student Sri T. Krishnamacharya over de vroege tradities van Ashtanga Yoga.

 

In het Sanskriet betekent 'asht' acht en 'ang' ledematen. Ashtanga Yoga of de acht ledematen van yoga, of het achtvoudige pad, zoals vermeld in de Yoga Sutra's van Patanjali, is een getest en effectief hulpmiddel om een gedisciplineerd leven te leiden, lijden te verlichten en zelfrealisatie te bereiken.

 

Ashtanga Vinyasa Yoga werd populair dankzij K. Pattabhi Jois (1915-2009), student van Sri T. Krishnamacharya en grootvader van Sharath Jois. Ashtanga Vinyasa yoga omvat een aantal series van yogahoudingen. In deze yogastijl worden dezelfde yogahoudingen (serie) in dezelfde volgorde uitgevoerd met tussen de yogahoudingen bewegingen die vastliggen.

 

In Vinyasa Yoga of Yoga Flow wordt meer aandacht besteed aan tussenstappen en voorbereidingen op yogahoudingen (Vinyasa Krama). Met aandacht wordt door de docent een serie yogahoudingen en bewegingen uitgewerkt rond een bepaald thema, aangepast aan de yogastudent(en), met voorbereidingen op en tussenstappen naar een yoga(eind)houding. 

 

De ujjayi adem verbindt samen met de beweging iedere yogahouding tot een flow. De bandha's ondersteunen de adem, beweging en de yogahouding en brengen samen met de ujjayi adem innerlijke kracht, ruimte, ontspanning en stilte.

 

Vinyasa yoga is een pittige yogastijl. Net doordat Vinyasa yoga fysiek best wel intensief is, leert het beoefenen van Vinyasa yoga ons op zoek te gaan naar de middenweg, het evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Via de middenweg brengt het ons in balans en dichter bij onsZelf. Om het effect ten volle te kunnen beleven is de praktijk het belangrijkste. Dus oefenen, oefenen, oefenen... 

 

Vinyasa Yoga zuivert het lichaam, versterkt je kracht en lenigheid en helpt je in harmonie te zijn met jezelf en je omgeving.

De asana's worden beoefend met aandacht voor de ujjayi ademhaling, bandha's en drishtis.

 

Vinyasa Yoga brengt rust en ontspanning, het verbetert je lichaamshouding en ontwikkelt een dieper bewustzijn.

Het is een yogastijl voor mensen die graag bewegen en sporten. 

 

IF YOU GET TIRED LEARN TO REST NOT TO QUIT.

Your practice your rules