Vanessa Barbier (°1973)

Na mijn danshumaniora studeerde ik reclamevormgeving aan het Sint-Lucas in Gent (meester in de reclamevormgeving). Later (2003) volgde ik de AALO Allround Groepsles teacher training. Als zelfstandig ondernemer combineerde ik met plezier een aantal creatieve jobs. Ik runde samen met mijn man een reclamebureau (1998-2018), werkte als reclamevormgeefster, decostyliste (i.s.m. Feeling Wonen), tapijtontwerpster en aerobicdocent. 

 

Ik genoot van iedere creatieve uitdaging maar toch was er ook altijd een zekere onrust in mij. Stilstaan was een stap achteruit, dacht ik. En dus wou ik non-stop vooruit.

 

Het was dus zeker geen toeval toen Ashtanga yoga (via Alberto Paganini) op mijn pad kwam in 2007. De fysieke uitdaging, het bewust aanwezig zijn in je lichaam, letterlijk met beide voeten op de grond staan, het maakte mij op alle vlakken sterker en rustiger.

 

FitYoga (°2018)

In 2008 ben ik gestart met het geven van yogalessen in Tielt. Over de naam van de yogastudio toen moest ik eigenlijk niet nadenken. Gezien het contact met yoga was gekomen uit mijn zoektocht naar geluk werd de yogastudio YogaSukha genoemd, sukha is namelijk het sanskriet voor geluk.

 

Meteen had ik ook toen, in 2008, een benaming voor mijn vinyasa yoga groepslessen namelijk FitYoga. Fit via yoga. Mijn intentie om met mijn lessen de mind via de body aan te pakken, fit in lichaam en hoofd. Zonder het toen te weten was ook de naam van de yogastudio in Brugge geboren. Alles is zoals het moet zijn, go with the flow :)

Body&mind docent (°2003)

Mijn vinyasa yogabeoefening vandaag is na mijn opleidingen vooral gegroeid uit dagelijkse beoefening en zelfstudie. Ik had het geluk reeds workshops en lessen te mogen volgen bij Neva Ingalls, David Swenson, Robert Boustany, Shiva Rea, Manju Jois, Chris Chavez, Frank Loeffen, John Scott,...

En dankzij social media en youtube is het vandaag de dag zo gemakkelijk geworden om online te leren van zoveel mooie dedicated teachers die hun kennis met veel liefde delen, ik verwijs graag naar Maty Ezrati (+), Kino MagGregor, Laruga Glaser, Eddie Stern en Lotta Sebzda.

 

In mijn lessen pas ik de traditionele Ashtanga yogatechnieken toe die bijdragen tot het creëren van stilte, namelijk asana, vinyasa (movement, counting, bandha & ujjayi breath) en drishti, en baseer ik mij op mijn persoonlijke ervaring van het effect van vinyasa yoga bij chronische vermoeidheid en pijn.

 

Voor mij is vinyasa yoga de intentie om voor jezelf te zorgen met aandacht, liefde en respect (yama en niyama) en met geluk (sukha - samadhi) als gevolg. 

 

Tijdens je vinyasa yogabeoefening ga je op zoek naar balans terwijl je jezelf blijft uitdagen en terzelfdertijd vermijdt om jezelf te verliezen in een yogahouding waar je het liefst zo snel mogelijk terug uit wil. Stap per stap proberen voelen en aanvaarden waar je grens ligt.

 

1/ IF IT DOESN'T CHALLENGE YOU IT DOESN'T CHANGE YOU.
2/ IF YOU GET TIRED LEARN TO REST NOT TO QUIT.
 

Velen verwijzen naar vinyasa yoga als een yange yogastijl, wat volgens mijn beoefening, beleving en ervaring niet helemaal correct is. Tijdens je vinyasa yoga beoefening ga je op zoek naar balans, en wanneer je in balans bent zijn zowel yin als yang aanwezig. Het gaat dus niet enkel om fysieke inspanning tijdens je vinyasa beoefening, in tegendeel. De fysieke inspanning is het gemakkelijkste stuk voor mensen die sportief en lening zijn. Ook gemakkelijk is stopppen (vluchten) wanneer het moeilijk wordt. Of gewoon niet starten (het wegduwen) omdat het teveel vraagt. Er zijn, niet vluchten, het onder ogen komen, aanvaarden en werken om ontspanning te vinden tijdens de inspanning, leren luisteren naar jezelf. Vertragen zodat alles haalbaar wordt. Oprecht aanwezig zijn en jeZelf niet verliezen tijdens je beoefening, dat is de grootste uitdaging.

 

Een gevorderde yogi is niet iemand die zonder moeite zijn voet achter zijn hoofd brengt, een gevorderd yogi voelt en kent zijn eigen lichaam, behandelt het met liefde, respect en zonder geweld.

 

Ik hou ervan om mensen uit te dagen hun grenzen te verleggen maar evengoed hen er op te wijzen het kalmer aan te doen indien een houding voor hen niet meer comfortabel aanvoelt. Samen gaan we op zoek naar de middenweg, de balans tussen inspanning en ontspanning. Dit doen we aan de hand van yogatechnieken, yogahoudingen en ademhalingsoefeningen.

 

Met yoga starten vergelijk ik soms met het aanleren van een taal. Het vraagt oefening, veel geduld en discipline. De signalen van het lichaam leren lezen doe je stap voor stap en zonder schrik om fouten te maken. Luister naar je lichaam, het liegt nooit.

 

Wat je op je yogamat leert, neem je mee in je dagelijkse leven waardoor je energieker, bewuster en relaxer bent in iedere situatie.

 

Art director (°1996)

In concept en content creatie is er geen middenweg. Het is redelijk zwart - wit. Ofwel is het goed ofwel is het niet goed. Het is een gemiste kans als de doelgroep de boodschap niet ziet, niet onthoudt en/of niet linkt aan zijn behoefte. Communicatie bereikt zijn doel pas als het geen inspanning vraagt, simpel en duidelijk. Geen doordenkertjes, want tijd hebben we allemaal tekort, maar wel oprecht, selectief, creatief en direct

 

Contacteer me indien je op zoek ben naar een flexibele Art director ;) voor concept en content creatie, reclamestrategie en -vormgeving, trendanalyse en doelgroepbepaling.

 

Net zoals bij yoga heb ik mijn skills na mijn studies verdiept in de praktijk. Samen met mijn man gestart in 1998 met het reclamebureau Ferrum advertising en gestopt in 2018 met het reclamebureau Mental Squint om daarna op freelance basis voor ondernemers en bedrijven reclameconcepten en content uit te werken.

 

linkedin.com/in/vanessabarbier/

IF YOU GET TIRED LEARN TO REST NOT TO QUIT.

Your practice your rules